Hoofdsponsor - Rabobank Arnhem en omstreken

Rabobank

jan van ummentum

Directeur Rabobank Arnhem en omstreken

-Jan Ummenthum

Interview Jan Ummenthum

‘Liemers breed verbindingen tot stand brengen’

Toen hij zo’n zes jaar geleden vanuit Limburg naar de Liemers kwam, verbaasde het hem dat Zevenaar uitbreidde met de wijk Groot Holthuizen terwijl op nog geen vijf kilometer afstand in Didam werd gebouwd aan Kerkwijk. “Er werd nauwelijks samengewerkt, het was ieder voor zich”, zegt Jan Ummenthum, directievoorzitter van de Rabobank Arnhem en omstreken. Ook ondernemers keken te weinig buiten de eigen gemeentegrenzen. De bank deed dat wel en gaf vijf jaar geleden mede de aanzet tot de B2B de Liemers beurs.

“Als bank zijn we onafhankelijk en daardoor bij uitstek de partij om Liemers breed verbindingen tot stand te brengen”, vindt Ummenthum. “De Rabobank heeft zowel financieel als bestuurlijk ook een belangrijke rol gespeeld bij de oprichting van de MKB’s in Zevenaar, Westervoort, Rijnwaarden en Montferland. Duiven had al een grote MKB vereniging. Daarbij werd er al jaren gesproken over een Liemerse ondernemersbeurs. Samen met de MKB’s en Lindus hebben we vijf jaar geleden die handdoek opgepakt en sindsdien mogen we als hoofdsponsor de B2B de Liemers beurs faciliteren.”

Wat is het belang van de B2B de Liemers beurs?
“Ondernemen gaat verder dan de eigen gemeente alleen. Door meerdere netwerken in de regio aan te boren, creëer je veel meer mogelijkheden. Je kunt je kennis delen, met elkaar sparren en verbindingen leggen, ook binnen je eigen branche. Maar we organiseren de beurs natuurlijk ook om goede zaken te kunnen doen. Gaat het de ondernemer goed en trekt de economie aan, dan groeit de welvaart. Dat is goed voor de regio en dus ook voor de bank. Het zorgt voor continuïteit op de langere termijn.”

Wat maakt de B2B de Liemers beurs uniek?
“Het is uniek dat zes ondernemersverenigingen al vijf jaar zo goed samenwerken. Ondernemers uit alle kernen tonen een grote betrokkenheid, waardoor er onderling een prima wisselwerking ontstaat. Daarbij is Lindus, de ondernemersvereniging van de Liemers, een hele stevige partij en behartigt ze de belangen van de hele regio. Ze kijkt bovendien verder dan de eigen regio. Het ondernemen houdt namelijk niet op bij Westervoort en de Duitse grens. Zo worden er eveneens verbindingen gelegd met de ondernemersvereniging in Arnhem en het Duitse achterland.”

Waarom is het voor ondernemers goed om mee te doen?
“Een ondernemer moet zich laten zien. Wie niet op de beurs staat, wordt niet gekend. Voor ondernemers is het bovendien belangrijk om anderen te zien, die leverancier of afnemer van je bedrijf kunnen zijn. Daarbij kunnen op een beurs mooie innovaties ontstaan. Innovatieve oplossingen worden vaak tot stand gebracht als je verschillende sectoren met elkaar verbindt.

Aan welke thema’s kan de beurs invulling geven?
“Dat kunnen allerlei onderwerpen zijn. Duurzaamheid bijvoorbeeld, of techniek. Verder kun je denk ik ook veel met het thema Maatschappelijk Betrokken Ondernemen. Denk aan de Liemerse uitdaging in oprichting. Of internationaal zaken doen. Dat wordt op dit moment nog veel te weinig benut. Terwijl we met Duitsland een enorm achterland hebben.”

Is de Rabobank als hoofdsponsor alleen maar geldschieter van de beurs?
“Sponsoring is meer dan alleen het overboeken van een som geld. Je moet voor en tijdens de beurs als bank ook zelf aanwezig zijn. Niet alleen omdat het leuk is om ondernemers te ontmoeten, maar je blijft zo eveneens op de hoogte van de ontwikkelingen in het gebied. Bovendien wil de Rabobank altijd dichtbij zijn. Toegankelijkheid is en blijft voor ons heel belangrijk.”


Sub Sponsors

Makro logo Kunstwerkbkc kamphorst


Overige sponsors

Anouk @ Work armada aslandair autobedrijf bloembergcdl diesgoorman dlhg duoplan filmhuus griethstepoort hendriks coffee huize vossendel meetingpoint presikhaaf prontoprintrelax spykersound stelvio  swstudiotcentrum tekstbureau saer tendonkelaar wbs rijnwaarden welling